Найден Андреев

   Апартаментът на композитора, музиканта, общественика, телевизионния водещ и най-сетне на професора Найден Андреев сe охранява от нашата фирма. Стотици са песните, които е написал известният композитор. Достатъчно е да спомним звучалата напоследък по учителските митинги „Учителко, целувам ти ръка“ на Росица Кирилова или емблематичната, неостаряваща и печелила винаги и навсякъде първи награди, с изключение на нашия „Златен Орфей“. „Устрем“, изпълнена от също неостаряващата Маргарита Хранова. Всъщност негови песни са пели почти всички „класици“ на българската естрада.

Някои от най-големите хитове на всички времена са на Найден Андреев – „Моето мъжко момиче“ на Марги и Ламбо, ..Експрес танго“ и „Щурче“ в изпълнение на Лили Иванова. „Мое мъжко самочувствие“, „Сигурно е сън“ и „И утре е ден“ на Васил Найденов, както и „Младостта си отива“ по текст на Мишо Белчев и „Ние може да имаме много жени“ на Стефан Цанев. „Много се гордея с петте концерта в зала ..Русия“ в Москва с Андрей Миронов преди години, когато дирижирах и оркестрирах негови песни. Той пееше много от песните ми. Филип Киркоров и Алла Пугачова не ги свалят от репертоара си.“

„От по-късния ми период са хитовете с „Трик““ сподели пред СОТ-ИНФО композитора. Найден Андреев има регистрирани 624 песни в националното радио. От тях поне 25 процента са евъргрийни. От 1995 г композиторът се посвещава на съвременната българска църковна музика. Той е автор на православната оратория „Моление“ по християнски текстове на български и църковно-славянски език. Със съгласието на Негово Светейшество Максим Патриарх Български на 10 май 2003 г. ораторията „Моление“ бе изпълнена в чест на 50- годишнината от провъзгласяването на Независимостта на Българската патриаршия пред Техни Светейшества Максим българския патриарх, Павле – патриарх на Сърбия и Черна тора и Македония, Александрийския. На въпроса „Защо избрахте COT-161?“,професорът отговори: „Повечето ми колеги музиканти, изпълнители , композитори и творци са предпочели COТ 161. Обичам да имам собствено мнение, но този път разбрах, че друго мнение няма .СОТ 161 са най- добрите“.

Тодор Драгоев

© СОТ ЕООД. Всички права запазени.
Bratovanov