Катерина Евро

Точно като за нея…

 

   Да подбереш хубава снимка на Катерина Евро е като с всеки пуснат фиш от тотото да удряш джакпота. На всички тя изглежда добре, елегантна и красива, каквато всъщност е, и аха да проговори: „В следващата песен се пее за любов, раздяла и още нещо.” – реплика, станала класическа като самия филм на Людмил Кирков по сценарий на Станислав Стратиев ”Оркестър без име”, но направил имената на музикантите от безименния оркестър известни и обичани. За Катерина това не е първият филм. Преди Попандов да й предложи да се наведе да вдигне падналия си глас, тя се снима в „Чуй петела” по сценарий на мълчаливия и проспал дните си поет Константин Павлов, комуто принадлежат стиховете: Вярно е, че проспах дните си. Но какви сънища, Боже… Няма да стигнат страниците на бюлетина, за да изредя всички сценични и телевизионни изяви на Катето, да разкажа за най-новия филм с нейно участие „Време за жени”, написан и режисиран от Илия Костов специално за Аня Пенчева, Параскева Джукелова, Катерина Евро и Биляна Петринска. Не красотата и странно звучащата тогава фамилия Евро са й помогнали да се качи на голямата сцена. А талантът. Подозирам, че успехът на България да се пребори за изписването „евро” на кирилица е и на Катето. Това в кръга на майтапа. И в квадрата. И защо- то ние я знаем като Евро, а не като Euro. Като изгледали еврокомисарите филма и видели и чули как пее, кандисали на нашенските мераци. Забелязва я оператор от телевизията. Тя вече е манекенка заедно с Петър Генадиев и Алис Крайчева и независимо от участието си в „Чуй петела” и опита, придобит по модните подиуми, трудно я убеждават да се яви на кастинга за „Оркестър без име”. При това не е завършила ВИТИЗ. Но да не би Шекспир да е завършил литературен институт? Ролята й пасва, като Станислав Стратиев да я е писал точно за нея. В сайта за кино статията за Катерина започва с неин цитат: ”Властна съм, обичам да се налагам. Като кажа нещо, искам така да стане.” На мен не ми каза нищо в заповедна форма. Брат й Александър Спиридонов, само на 37 години, но вече ветеран от СОТ, ми беше изпратил снимки по електронната поща. Вечерта, когато най-сетне се свързах с нея, тя беше успяла да катастрофира, прибирайки се от Боровец, да снима в TV2 предаването, което прави с Азис, и някъде към полунощ въпреки умората се съгласи да поговорим. Достатъчно е популярна и обсъждана и едва ли има нужда от представяне в нашия бюлетин, но прие разговора с мен като приятно задължение. Оказа се, че е една от първите клиентки на СОТ 161, че фирмата е охранявала апартамента й в Лозенец, а след това и къщата й с прочутите панчаревски домати.

– Да, СОТ охранява дома ми не само защото брат ми работи във фирмата, а и защото СОТ ми дава истинска сигурност и спокойствие. Особено след опита за кражба от къщата ми, осуетен навреме от колегите ви. И никога въпреки големия избор на охранителни фирми не съм си помисляла да сменям охраната.

След разговора с Катя споделих пред г-н Павел Виденов намерението си за представянето й в броя. Той се усмихна някак тъжно и рече:

– Познавах добре майка й Йорданка Ангелова, беше феноменална жена. В известен смисъл тя ме мотивира да създам фирмата. Наведох глава и едновременно си помислих – неведоми са пътищата Божи и светът е малък. Не го произнесох на глас или така си мислех. А Виденов тихо добави.

– Моля те, напиши за нея.

   Ще напиша, обещах си, но трябва да говоря дълго с Катето, Сашо и Пепи – другия син на Йорданка. Колкото до невероятно смелото решение на Катето да участва в Шоуто на Азис, излъчвано по TV2, мога да коментирам не като меркантилно и печалбарско, а като ясно изразена гражданска позиция. С такива участия ще надскочим дълбоко наслоените предразсъдъци към този етнос, с който живеем от векове. В крайна сметка след Мартин Лутър Кинг в американското кино нахлуват сега евфемистично наричаните афроамерикански актьори, просто казано, негри. Така американското общество по-лесно успява да се пребори с расизма, сегрегацията и дискриминацията. Макар и непроизнесена от Катето Евро в „Оркестър без име”, има още една незабравима реплика: „Бе, ти знаеш ли как е започнал Луис Армстронг, при това негър, и то в Америка!” Забравих да кажа – фамилията на Катерина е албанска, баща й идва от Албания да учи оперно пеене в Консерваторията. После политиката на Енвер Ходжа и заповедите от Москва разделят семейството на Катя. Както би възкликнал Константин Павлов: „Но каква албанка, Боже!

Тодор Драгоев

© СОТ ЕООД. Всички права запазени.

Bratovanov